Gredzens – solījums, atgādinājums, mantojums

Daiga Stokenberga 1.decembris 2021
Aksels Zirnis
Kopš neatminamiem laikiem gredzens ir bijis divu mīlošu siržu savienības simbols – apliecinājums, ka esam gatavi dzīvot mīlestībā un saticībā, priekos un bēdās, veselībā un slimībā, līdz nāve mūs šķirs. Saruna ar juvelieri Arvi Kotinu.

Arvis Kotins specializējas saderināšanas un laulību gredzenu izgatavošanā - tā ir niša, kurā meistars gūst arī morālo gandarījumu, jo ir izdevies jaunā pāra īpašo dienu padarīt vēl skaistāku. / Aksels Zirnis

- Kas jūs pamudināja izvēlēties šo profesiju?

- Esmu dzimis Pļaviņās. Pēc pamatskolas man bija skaidrs, ka nevēlos turpināt mācības vidusskolā, tāpēc lūkoju pēc kādas profesionālās mācību iestādes. Rokas vienmēr augušas no pareizās vietas - paticis darboties ar metālu, vīlēt un slīpēt. Kāds mans draugs mācījās Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā, un arī es nolēmu iestāties šajā skolā un apgūt metālapstrādes profesiju. Pēc trim gadiem skolu pametu - vēl joprojām nesaprotu, kāpēc nepabeidzu un diplomu neieguvu. Taču skolā apgūtais mani bija piesaistījis juvelierdarbam, tāpēc vēlākos gados gan pašmācības ceļā, gan pieredzējušu meistaru vadīts esmu pilnveidojis savas prasmes, izkopis stilu.

- Vai atceraties savu pirmo paša gatavoto gredzenu?

- Atceros gan - tas bija skolas laikā mammai gatavots gredzens, kas drīz vien salūza. Tas vēl joprojām ir saglabāts un kalpo man kā piemērs, kā nevajag darīt. Uzskatu, ka ikvienam meistaram ir kāda stiprā puse, kurā tas aug un attīstās, arvien pilnveidojas. Tieši gredzeni, tai skaitā saderināšanās un laulību, ir mana spēcīgākā puse.

- Cik svarīgi saderināšanos ir nostiprināt ne tikai ar vārdiem, bet arī gredzenu? Kā jums pašam šķiet, kāpēc ir svarīgi saderināšanās un laulību gredzenus pasūtīt juvelierim?

- Katrai mīlestībai ir savs stāsts, un kā loģisks turpinājums ir pāru saderināšanās, kas ir pirmais apliecinājums par divu cilvēku vēlmi saistīt savas dzīves. Līdz ar to gredzens nav tikai lieta, bet gan daudz vairāk - tas ir personīgi! Paralēli emocionālajam un individuālajam aspektam, izvēloties saderināšanās gredzenu, jāņem vērā vēl daudzi citi aspekti, tostarp praktiskā puse. Runājot ar līgavaini par saderināšanās gredzenu, man ir svarīgi uzzināt pēc iespējas vairāk par iecerēto: ar ko viņa nodarbojas, kādi ir viņas hobiji, kāds raksturs, kas patīk, kas nepatīk. Tāpat gribu apskatīt viņas fotogrāfijas, it īpaši rokas, jo, tikai iegūstot pilnvērtīgu informāciju, varu izgatavot tieši šai sievietei piemērotu gredzenu.

Aksels Zirnis

- Vai skaists gredzens ir garantija, ka meitene piekritīs doties laulībā?

- Visbiežāk jau pāri ir vienojušies par svarīgā soļa speršanu, bet gadās, ka bildinājums ir pārsteigums. Manā praksē ir kāds interesants stāsts: puisis bija pasūtījis brīnišķīgu gredzenu, bet mīļotā meitene viņam atteica, tāpēc gredzens nonāca atpakaļ pie manis. Nepagāja ilgs laiks, kad puisis atgriezās pēc tā paša gredzena, jo meitene bija pārdomājusi un bildinājumu pieņēmusi. Tagad šim pārim esmu izgatavojis arī laulību gredzenus. Tas parāda, ka dzīvē ir dažādi brīži un vienmēr viss var mainīties.

- Kāds, jūsuprāt, ir ideālais saderināšanās gredzens?

- Saderināšanās gredzeniem, tāpat kā laulību riņķiem, ir jābūt ērtiem ikdienas lietošanā, vienlaikus jākalpo kā skaistam atgādinājumam pašai un vēstījumam apkārtējiem - mana sirds ir aizņemta! Man vislabāk patīk strādāt ar rozā zeltu un briljantiem. Lai cik gadsimtu pagājis, briljanti vēl arvien ir meiteņu labākie draugi, un saderināšanās gredzenā tam ir īstā vieta. Izvēloties dizainu, jāņem vērā līgavas ikdienas paradumi, lai gredzens netraucētu nedz strādāt, nedz uzvilkt cimdus, nedz doties uz sporta zāli vai baseinu. Uzskatu, ka gredzenu uzvelk vienreiz un nekad vairs nenoņem. Ja tas ir pareizi uzbūvēts, atbilstoši konkrētā cilvēka fiziskajiem parametriem un būtībai, tad to nevajadzēs noņemt bez īpaša iemesla. Piebildīšu, ka ikviens gredzens ir sertificēts Latvijas provju birojā, - tas ir apstiprinājums, ka gredzenā iestrādātais materiāls tiešām ir zelts un briljants ir briljants.

Arvis Kotins pieturas pie klasiskām vērtībām un uzskata, ka vislabākais saderināšanās gredzens ir no zelta un rotāts ar briljantiem. / Aksels Zirnis

- Kā izdarīt pareizo izvēli, lai laulību gredzens būtu ne tikai ģimenisks apliecinājums, bet arī stāsts, ko nodot nākamajām paaudzēm?

- Laulību gredzens nav tikai riņķis, kas tiek uzlikts pirkstā laulību ceremonijā kā apliecinājums divu cilvēku mīlestībai un apņēmībai savas dzīves savienot vienā veselumā. Daudziem šķiet, ka laulību gredzens ir un paliek gredzens, taču tā tas nav - gredzenos var ievīt mīlestības stāstu, izmantojot reljefus, vijumus, akmeņus, gravējumus, lai tas simbolizētu tieši šo divu cilvēku mīlestības ceļu. Es cienu savu klientu vēlmes un idejas, taču ne vienmēr tās atbilst viņu būtībai un dzīvesveidam. Tad ņemu palīgā visu savu profesionalitāti un pieredzi, lai kopā atrastu vislabāko un piemērotāko risinājumu. Reiz līgavainis pastāstīja, ka meitenei patīk taureņi, - tad nu viņas gredzenā iestrādāju arī taureņa motīvu. Bet tas var būt arī jebkas cits. Manuprāt, tieši individuālais gredzenā iestrādātais stāsts ir ļoti būtisks visu mūžu, jo tas kalpo kā atgādinājums par mīlestības pilno laiku. Gan laulību, gan saderināšanās gredzenos iesaku iegravēt vārdus vai datumus. Zinām, ka dzīve spēj izspēlēt dažādus “jokus” - cilvēki tiekas un šķiras. Iespējams, novelkot gredzenu brīdī, kad šķiet, ka viss ir beidzies, izlasīsiet un tomēr padomāsiet: varbūt ir vērts pamēģināt vēlreiz!

Gredzeni dzīvo gadsimtiem: reiz tas nonāks mazbērnu un mazmazbērnu rokās un turpinās kalpot par dzimtas vēstures ziņnesi, kā arī saglabās savu mantisko vērtību - zeltu vienmēr var pārvērst naudā. Esmu turējis rokās simts gadu vecus gredzenus - joprojām tie nav zaudējuši savu vērtību. Domājot par saviem laulību gredzeniem, ir jāpatur prātā, ka gredzens ir mūžīgs - tas ar mūsu mīlestības stāstu kļūs par mantojuma daļu mūsu bērniem un mazbērniem.

- Valda stereotips, ka individuāli izgatavotas rotas ir ļoti dārgas. Cik pamatots ir šis mīts?

- Gribu uzsvērt, ka pie meistara, šajā gadījumā - pie manis, gatavoti gredzeni nav dārgāki par veikalos nopērkamajiem, protams, ja salīdzinām arī kvalitatīvos rādītājus un iestrādātā zelta daudzumu un briljantu lielumu. Viens no jautājumiem, ko uzdodu klientiem, ir par gredzeniem ieplānoto budžetu - mana prakse pierāda, ka arī neliels budžets dod iespēju tikt pie skaista gredzena.

***

Raksts tapis sadarbībā ar AK Juvelieris